Як вибрати електроінструмент?

У цій статті я спробую розповісти Вам, як правильно вибирати електроінструмент. Я розгляну всі нюанси, які потрібно знати під час вибору професійного чи аматорського інструменту.

Як відрізнити професійний інструмент від аматорського

bosch-psb-500-re

Bosch PSB 500 RE

bosch-gsb-16-re

Bosch GSB 16 RE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Праворуч професійний дриль, ліворуч аматорський.

На сьогодні лише у компанії Bosch колірна гама впливає на призначення цього інструменту. Я часто чую відгуки людей про те, що різнокольорова гама інструментів фірми Black Decker впливає на їхнє ставлення до професійного чи аматорського інструменту. Це не так. Справа в тому, що зовсім недавно (2002 року) кампанія Black Decker змінила різнобарвну гаму свого інструменту. До цього він був, синьо-зеленим, тепер він презентується в оранжево-чорних тонах, при цьому не змінив свого призначення і залишається аматорським. Пам’ятайте, крім фірми Bosch ніхто інший не виділяє призначення інструменту за кольором. Більш проста практика, коли відомий виробник професійного інструменту виробляє ще й аматорський інструмент, але під іншою торговою маркою.

Табличка нижче допоможе Вам зорієнтуватися між двома типами інструментів.

Професійний інструмент Аматорський інструмент
Bosch (синій) Bosch (зелений)
Makita Einhell
Metabo Інтерскол
DeWalt Ferm
Kress Black Decker
Hitachi Sparky
Stihl Skil
Hilti Фіолент

Хочу відразу звернути Вашу увагу на вищезгаданих мною виробників із виготовлення інструменту. Це далеко не всі кампанії з виробництва інструменту, які можна згадати. Але вони є найбільш поширеними та якісними на точках продажів світового ринку.

Досить часто мені задають, а чи не є цей інструмент “китайським”. Це дуже не коректне питання. Зрозуміло, що людина насамперед непокоїть якість товару, а чи не країна виробника. Нині мабуть немає світових компаній, які мали своїх підрозділів у країнах Азії. Якщо говорити про компанію з виробництва інструменту то, наприклад, болгарки фірми Makita з колом 125мм і окремі “малі” перфоратори виробляються виключно в Китаї, а потужні перфоратори на 5 кВт і вище робляться в країні походження концерну – в Японії. У Bosch аматорський інструмент виробляється насамперед в Угорщині, а також у Малайзії, Китаї, Швейцарії, а професійний, окрім названих країн, виробляється ще в самій Німеччині (переважна кількість), а також у Румунії, Росії, Мексиці, США та Тайвані. Якщо визнати походження окремих вузлів електроінструменту, то географія буде ще ширшою, і значну кількість там займатимуть країни Азії. Наприклад, не секрет, що виробництво акумуляторів у Європі дуже дороге за рахунок високих екологічних вимог. Тому сучасне виробництво акумуляторів та батарей перебуває переважно в Китаї. Тобто майже весь акумуляторний інструмент європейських брендів – це Китай!!!

Не могу не привести особенности профессионального инструмента

1. Профессиональный инструмент рассчитан на достаточно длительную нагрузку, так как работа с использованием инструмента такого типа проводится без отдыха, что означает, что он более требователен за любительский инструмент. Мощность профессионального инструмента значительно выше, чем любительского, это обуславливается его назначению. Вольтаж профессионального аккумуляторного инструмента и мощность значительно выше, чем у любительского инструмента. (Обычно 24 и 14,4 Вольта за редким исключением, иногда он бывает 12 Вт. Реже 9,6 Вт, и совсем редко 7,2 Вт). В профессиональном инструменте обычно используются следующие технологии:

2. Защита от перегрузок. При сильных нагрузках графитовые щётки отходят от ротора и не пригорают к нему, а так же они легко меняются, так как их износ гораздо выше, чем в любительском электроинструменте. Так как в любительской, так и в профессионального инструмента могут устанавливаться ручки уменьшают вибрацию (У фирмы Bosch такая опция называется “Vibration control”) и позволяет работать с меньшими нагрузками на руки.

“Предохранительная муфта” – останавливает привод в случае внезапного блокирования двигателя.
“Управляющая электроника” – функция акселератора для плавного пуска двигателя.
“Пылесос” – отсасывает пыль в мешок непосредственно у инструмента универсальным пылесосом, что делает работу более безопасной.

Весь профессиональный инструмент продуман таким образом, чтобы вы могли с ним работать почти круглосуточно, а его технические характеристики не ухудшались. Срок службы профессионального инструмента гораздо выше, чем любительского, при тех же нагрузках.
Особенности конструкции. Главная особенность профессионального инструмента это то, что он удобен в работе. Все узлы его управления находятся в местах интуитивно понятным. Многие кампаний разрабатывают свой профессиональный электроинструмент, используя людей, кто по роду своих занятий использует инструмент каждый день, одной из таких организаций является немецкая фирма Metabo. Одно из главных пунктов при выборе инструмента это Вес. но он не должен идти в ущерб надежности. Старайтесь смотреть, чтобы основные узлы, такие как редуктор были сделаны из металла, а не из пластмассы, это немного увеличит вес, но значительно повысит надежность. Если вы выбираете шлиф машину, то надо обратить внимание на то, чтобы фиксировалась кнопка пуска, так как при длительной работе ее сложно постоянно удерживать. Это также актуально для дрели. Если ваш инструмент снабжен защитным кожухом, например, угловая шлифовальная машина (Болгарка), то он должен хорошо крепиться и не мешать в работе. Важно чтобы электроинструмент был удобен для использования как правшой, так и левшой.

Если Вы выбираете инструмент для дома, то есть его использование будет ограничиваться редким ремонтом дома, или Вам понадобится когда-то просверлить дырку в стене, или отпилить кусок трубы, то Вам будет достаточно любительского инструмента. В любительского инструмента обычно относятся менее мощные двигатели, чем у профессионального, но этого вполне достаточно для домашних целей. В любительском инструменте обычно отсутствует защита от перегрузок. Благодаря этому стоимость любительского электроинструмента для дома значительно ниже, что делает его более доступным. На мой взгляд, лидерами в производстве любительского инструмента является Skil и Фиолент, их соотношение цены и качества на сегодняшний лучшие.

3. Електроживлення. Весь професійний і аматорський інструмент ділиться на: такі групи як: електричний і акумуляторний.

Акумуляторний інструмент: Цей інструмент дає вам свободу в переміщенні. Головним недоліком акумуляторного інструменту є потужність, яка значно нижча, ніж у інструменті, що живиться від електромережі. Ще одним недоліком акумуляторного інструменту є сам акумулятор, ціна якого становить приблизно третину вартості інструменту. Акумулятор не є довговічним і потребує постійного догляду. Такий інструмент вигідно купувати, якщо ви часто ним користуєтеся. Електричний інструмент: Цей інструмент живиться від електричної мережі, як правило, змінного струму. Він є зручним для роботи та простим в обслуговуванні. На відміну від акумуляторного інструменту, його можна прибрати в довгу шухляду і не хвилюватися про його технічний стан. Взагалі, якщо Ви плануєте працювати в електрифікованому місці, то звичайний електричний інструмент значно надійніший і потужніший. На інший випадок, якщо ви думаєте будувати будинок, а до вашої ділянки не підведено електрику, то краще купити бензогенератор, так буде значно зручніше.

4. Універсальний інструмент. Хочу сказати одразу, хорошого універсального інструменту не існує. Часто можна зустріти у продажу в переходах, на ринку, а іноді і в магазинах так звані набори “Все в одній валізі»: по три-п’ять різних інструментів. Це не найкращий вибір для дому. У таких наборах вкладений, як правило, інструмент дуже низької якості.Як виняток – набори всесвітньо відомих виробників, включають зазвичай два-три види.Але навіть у брендових виробників набори не є серійним і робляться з метою розпродажу застарілого технічно інструменту вже знятого з виробництва або інструменту, погано купується в торгових мережах через будь-які Недоліки Максимально допустима універсальність, на мій погляд, дриль з ударом або дриль шуруповерт.

5. Важливі деталі. При виборі інструменту звертайте увагу на такі “дрібниці” як:

“Реверс” – є можливість обертання як за годинниковою стрілкою, так і проти.
“Плавний пуск” – оберти пропорційні силі натискання на кнопку пуску, чим сильніше натискання тим більше обертів.
“Обмежувач пускового струму” – Такий інструмент плавніше набирає обертів, не «смикається» в руках і не створює непотрібного навантаження на електромережу.
“Система відведення пилу” – актуальна для інструменту, який при роботі наводить велику кількість пилу: шліфувальні машини, лобзики, рубанки, борозен т.п. За допомогою системи відведення пилу інструмент підключається до пилососу.

Це основні, але не всі функції, якими може бути забезпечений Ваш майбутній інструмент.

6. Остаточний вибір інструмента. Отже, після того, як ви визначилися з функціональними можливостями Вашого майбутнього інструменту, залишилося визначитися тільки з конкретною організацією та місцем покупки. Технічні характеристики інструмента краще з’ясовувати, завітавши на офіційний сайт виробників інструменту. Ще одним із важливих моментів є те, щоб обраний вами інструмент зупинявся плавно, а не так, ніби його заклинило. Якщо цього немає, значить інструмент бракований. При перших запусках електроінструменту з двигуна при запуску можуть вилітати рідкісні іскри – це нормальне явище, просто щітки графітові двигуна “притираються”. Дане явище має пройти дуже швидко протягом кількох годин роботи.

Купувати інструмент краще в магазині, а не на ринку, вимагаючи, щоб інструмент комплектувався офіційним гарантійним талоном, в якому буде написано адресу авторизованих сервісних центрів, а також інструкцію українською або російською мовою. Якщо все це є, то тоді з більшим ступенем довіри можна сказати, що інструмент “білий”, тобто офіційно ввезений в країну і в разі проблем Вам буде куди звернутися. Пам’ятайте, що за українським законодавством офіційна гарантія від виробника має бути не менше одного року.

Вдалих Вам покупок!

З повагою та масою найкращих побажань Ю.М.Павлусь.

 

джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *