Як захистити дерев’яні матеріали від грибка та гнили

Великою загрозою для дерев’яних будов є поява грибка та руйнівних процесів гниття. Звісно, ​​щоб цього не сталося, необхідно провести низку профілактичних заходів. Але що робити, якщо неприємна ситуація вже виникла?

Перш ніж вжити будь-яких заходів, необхідно виявити причини виникнення подібної проблеми.

Основні причини гниття деревини та виникнення грибка:

Гниєння деревини може початися від надмірної вологості повітря та надмірного доступу кисню.

Перелічені вище процеси створюють сприятливе середовище для утворення будинкового грибка, який не гине навіть за низьких температур, а лише припиняє свою життєдіяльність до тепла.

Профілактика гниття деревини

У процесі заготівлі деревина має підвищену вологість, яка спровокує розвиток грибка та процес гниття. Тому перш ніж почати використовувати матеріал для будівництва будинку, необхідно його добре просушити.

Існує два види просушування деревини: побутова та виробнича.

Побутова просушка деревини передбачає укладання матеріалу в придатному для цього місці, не менше ніж на 1 рік.

Більш ефективним є виробниче просушування, яке здійснюється при температурі 120 градусів. Така температура усуне грибок разом із спорами. Виробнича просушка виключить гниття деревини і позбавить грибка, але не гарантує, надалі, захист від появи різних паразитів.

Дуже ефективним способом захисту деревини є її фарбування спеціальними лакофарбовими матеріалами, яких у продажу є безліч. Лак та фарби здатні запобігти дерев’яній поверхні від проникнення кисню та вологи, отже, не буде сприятливих умов для розвитку шкідливих мікроорганізмів.

Останнім часом дуже популярними стають клейові конструкції, максимально захищені від гниття.

Щоб захистити дерев’яну будову зсередини, слід продумати та правильно виконати ізоляційний шар. Це необхідно для того, щоб унеможливити утворення конденсату в результаті коливання температур. Наявність паропроникної ізоляції сприятиме просушуванню деревини теплим повітрям.

Обробка деревини антисептиком – найкращий спосіб профілактики гниття та утворення грибка. Подібні кошти зустрічаються на будівельних ринках у великій кількості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *